måndag 3 juli 2017

Fiber in i huset

Äntligen har vi TV och wifi i huset.

I förra veckan kom till slut TV-dosan och routern.
Det har gått riktigt bra utan TV och bara med ett mobilt bredband.

För ca ett år sedan började processen att försöka få fiber in i vårt hus.

Vi har haft många samtal med kundtjänst på Telia öppen fiber. Här är en del av de svar vi fått, det har varit fler turer, många samtal och några mail under resans gång.
Först kunde vi inte ens ansöka eftersom hela Malmköping hade fått fiber under våren och det arbetet måste vara besiktigat och klart innan de kunde ta in nya ansökningar.
Vi skulle återkomma ca 1 oktober. Då kunde vi inte heller ansöka för de bytte system. Efter flera samtal och mail kom så småningom en ansökningsblankett.
Veckan efter jul fick vi en bekräftelse på att vår ansökan kommit in.
När vi försökte få ett installationsdatum så hittade de inte vår ansökan.
När hörde av oss igen och undrade om installationsdatum så hittade kundtjänst att det skulle installeras 9 mars, då var det redan passerat.
Efter flera samtal så kom det fram att deras beställning av vår fiber hade kommit bort. De gjorde om den. Nu började det i alla fall hända saker.
Det kom en person dagen efter och inspekterade, vi bad uttryckligen om att bli informerade om när saker skulle ske. Till saken hör att vi redan hade förberett med tomrör för fiber fram till gatan, så de skulle inte gräva på vår tomt. En dag i juni när vi kom hem hade de sprejat för grävning i gatan och på vår tomt. Jaha, tänkte vi nu gräver de väl upp tomten när vi inte är hemma. Som tur var var F hemma när de kom. Man kan ju tycka att de borde lagt ner tomrör i gatan till vår tomt när de ändå drog in fiber till alla grannarna, men icke. De fick gräva i gatan igen. De hittade ett tomrör en bit bort, men det var stopp i det. Det blev större grävmaskiner dagen efter. Jätteduktiga killar som lyckades få till ett tomrör som fungerade, de blåste in vår fiber. Sen var det helg och på måndagen kom montören som kopplade in den i huset.
Så var det bara att vänta på TV-dosan och routern från Telia. De kom inte. Ringde kundtjänst på Telia och vår beställning hade blivit liggande utan att någon gjort något. Är jag förvånad?
De tog tag i det och ett par dagar senare kom de och nu har vi kopplat in dem.


När vi orkar ska vi fixa så routen sitter på väggen och sladdarna är lite mer ordnade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar